20-10-2020

Nul op de meter voor tevreden bewoners

Het project in de Soendalaan in Vlaardingen was één van onze eerste verduurzaming waar we ons concept in de praktijk brachten. Uitvoerder Jan Floor kijkt terug op een geslaagd project, waar hij door tevreden bewoners veel voldoening uithaalde!

Wat hield het project precies in?
“Voor dit project hebben we twaalf bewoonde woningen mogen renoveren naar ‘NOM’- nul op de meter- woningen. Het leuke van dit project is dat we naast het isoleren van de schil ook een vooruitstrevende installatie hebben gerealiseerd. Tegen het gebouw is een installatieschacht aangebracht die door middel van warmtepompen wordt gevoed door bodembronnen van wel 180 meter diep. En het nieuwe dak is vol gelegd met zonnepanelen. Al met al een mooi duurzaam project.”

Wat is nul op de meter?
“Met nul op de meter woningen bedoelen we dat de woning net zoveel energie verbruikt als dat het opwekt. Er worden allemaal technieken toegepast om dit voor elkaar te krijgen. De opwekking van energie vindt bijvoorbeeld plaats door de zonnepanelen op het dak. Uit een bodembron wordt in de winter warmte gehaald om de woning te verwarmen en in de zomer wordt er koud water gewonnen om de woning te koelen. Ideaal. De woning wordt geventileerd door een warmte-terug-win-ventilatie. Om deze nieuwe installatie goed te laten functioneren, worden de gevels, het dak en de vloer goed geïsoleerd. Het open portiek wordt afgesloten door een mooie entree.”

Hoe kijk je terug op dit project?
“De gerenoveerde woningen aan de Soendalaan zijn opgeleverd in februari 2018. De impact van een ‘NOM’-renovatie is best groot voor bewoners. De woning gaat op een andere manier gebruikt worden dan zij gewend waren. Daarom is goede begeleiding en uitleg erg belangrijk. Met filmpjes, voorbeelden van toegepaste materialen en persoonlijke aandacht zijn de bewoners vooraf geïnformeerd over de renovatie. De betrokkenheid was erg groot en de bewoners namen enthousiast deel aan alle informatieavonden. Ik vond het een heel geslaagd project!”

Aandacht
Om zo’n groot project te laten slagen is het fijn om een goede relatie op te bouwen met de bewoners. Onze uitvoerder Jan heeft dan ook veel oog voor het sociale aspect.

Zijn aandacht werd zeer gewaardeerd, hieronder een paar mooie quotes van de bewoners! Ze voelden zich welkom om even binnen te lopen bij Jan met hun vragen of gewoon voor een gezellig kopje koffie. 

“Het was een hele opgave, die verduurzaming, maar we zijn er goed doorgeen gerold dankzij de begeleiding van Jan”

“Daarnaast is de woning is in de zomer veel koeler dan vroeger, toen was het stikheet”

“Het is ook wel een chic huisje geworden, mijn familie vraagt of ze nu ‘u’ tegen mij moeten zeggen, zo mooi woon ik nu!”

Niets mooiers dan tevreden bewoners!

2ndskin-IMG_5607

2nd Skin

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
contact opnemen
Social media

Volg ons op onderstaande kanalen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom 2nd skin? Laat uw gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.