06-10-2020

Blog Jasper

Jasper Sluimer is medeoprichter en -eigenaar van 2nd skin. Met dit initiatief verduurzaamt hij met zijn partners TU Delft en Climate-KIC, portiek etagewoningen op praktische en efficiënte wijze. In zijn blog vertelt hij het verhaal van ‘een warme jas’!

“Het was een mooi moment in 2015, toen onderzoekers van de TU Delft, vertegenwoordigers van Climate-KIC en wij elkaar ontmoetten op Concept House Village in Rotterdam. Dat is een broedplaats waar partijen innovatieve manieren van duurzaam bouwen en wonen kunnen ontwikkelen. Om een lang verhaal kort te houden: wij waren op zoek naar een manier om portiek etagewoningen op een praktische en efficiënte manier te verduurzamen.”

“De onderzoekers van de TU Delft hadden een idee, Climate-KIC was als Europese subsidieverstrekker de verbinder voor het behalen van de klimaatdoelstellingen en wij brachten de praktische en technische kennis en ervaring mee. Met die gebundelde krachten hebben wij 2nd skin ontwikkeld om portiek etagewoningen efficiënt te verduurzamen. Het gaat in de meeste gevallen om huurwoningen welke aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Het concept wat wij de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, bestaat uit een ‘warme jas’ in vier varianten.”

Schil
“Ons concept biedt drie grote voordelen. Door van buitenaf een ‘schil’ om de bestaande gevels van de woningen aan te brengen, ondervinden de bewoners weinig hinder van de werkzaamheden. Omdat we bijna niet in de woningen hoeven te zijn, verloopt het proces zeer efficiënt en het derde grote voordeel is dat toekomstig onderhoud en beheer makkelijker is omdat de bewoners niet thuis te hoeven blijven. Ze hebben geen zorgen!”

“Wij hebben dit concept de afgelopen jaren uitgewerkt tot standaard referentiewoningen in vier varianten. Woningcorporatie Waterweg Wonen uit Vlaardingen was zeer enthousiast over ons concept en heeft ons eerst een bewoond blok van twaalf woningen ‘ter beschikking’ gesteld om onze plannen in de praktijk te brengen. Inmiddels hebben we twee aansluitende projecten mogen realiseren.  We bieden met onze vier varianten verschillende keuzemogelijkheden: de isolerende schil om de woningen met bestaande installaties, hybride oplossingen met warmtepompen en het geheel gasloos maken van de woningen, waarbij we energie opwekken voor eigen gebruik en de installatie van warmtepompen.”

Communicatie
“De corporatie is enthousiast over onze methode, dat wij inmiddels al honderden woningen in Vlaardingen hebben verduurzaamd! Het geheim van onze aanpak schuilt onder meer in ons heldere communicatieproces met de bewoners: zij hebben een stem in de verduurzamende keuzes die gemaakt worden. Wij houden de bewoners voor, tijdens en na de uitvoering voortdurend op de hoogte en we begeleiden hen bij het gebruik van de installaties. Door te monitoren kunnen we hen ook laten zien dat 2nd skin oplevert wat het belooft!”

“En nu willen we doorpakken! Woningcorporaties in heel het land moeten zich bewust worden van onze complete dienstverlening. 2nd skin verduurzaamt niet alleen, het geeft complete wijken een frisse, moderne uitstraling! Met de ondersteuning van onze vaste installateurs en leveranciers zijn wij er klaar voor om alle portiek etagewoningen in Nederland een ‘warme jas’ aan te trekken!”

2ndskin-IMG_5607

2nd Skin

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
contact opnemen
Social media

Volg ons op onderstaande kanalen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom 2nd skin? Laat uw gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.