26-01-2021

‘2nd skin is een mooie uitdaging voor de architect!’

Sander Brand van Studio Brand | Vries uit Rotterdam heeft de visuals ontworpen voor ons 2nd skin concept. Hij vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt en waarom hij tot bepaalde oplossingen is gekomen. Aan de hand van een fictief etageblok, gebaseerd op onze referentiewoningen, heeft Sander de mogelijkheden bij de verschillende varianten van het 2nd skin concept gevisualiseerd.

“Er is bewust gekozen voor een eenvoudig portiekblok. Nederland staat vol met deze degelijke casco’s en de woningcorporaties zijn stap voor stap de portiekwoningen aan het verduurzamen.”

Smakenkaart
Sander maakt met een ‘smakenkaart’ de verschillende mogelijkheden voor de vier verschillende pakketten inzichtelijk. De ontwerpen zijn zover uitgedacht dat de renovatie in een bewoonde situatie kan worden uitgevoerd.

Sander: “Er gelden best veel restricties bij renovaties. De bouwtijd is beperkt, het gewicht van de gebruikte materialen is van invloed. Het was een uitdaging om representatief te ontwerpen. Door gebruik te maken van verschillende materialen, kan je ook met de kosten spelen. Bij de luxere varianten van het 2nd skin concept heb ik bijvoorbeeld een kleine uitbouw als entree ontworpen. Het portiekje is het visitekaartje van het woningblok geworden! Het is prefab en licht van gewicht. Daardoor is er geen extra fundering nodig en kan de uitbouw eenvoudig geplaatst worden.”

Gereedschapskist
Sander kende veel ontwerpvrijheid. Zijn ontwerpen vormen een gereedschapskist waar een klant, zoals een woningcorporatie, in overleg met 2nd skin en de architect uit kan kiezen. Door verschillende materialen en kleuren te combineren, wordt met de materialen en de kosten ‘gespeeld’. De werkwijze met de gereedschapskist maakt van elk project maatwerk. Sander: “Steenstrips bieden heel veel mogelijkheden, zowel in formaat als in uiterlijk. Wit pleisterwerk is voordeliger, maar krijgt in combinatie met een plint van steenstrips een mooie uitstraling.”

Achtergevel
“Bij het renoveren van dit soort etagewoningen blijven de achtergevels vaak onderbelicht. Ik heb die achtergevels juist benadrukt. De isolerende laag leidt ook aan de achterkant tot gevelverbreding, wat gevolgen heeft voor bestaande balkons. Ik heb ervoor gekozen om prefab balkons op de bestaande betonplaat van het originele balkon te plaatsen. De nieuwe balkons rusten met stalen poten op de grond. Met deze toevoeging krijgt de buitenruimte de aandacht die het verdient, en de woningen krijgen meer comfort door het creëren van grotere balkons. ”

Hybrid
“In de Hybrid variant heb ik met fraai metselwerk de kozijnen benadrukt. Ook met minerale steenstrips kan dit erg netjes worden uitgevoerd, door middel van mooie rollagen. Het toepassen van deze zogenaamde rollaag is een vak apart. Met steenstrips is veel mogelijk, maar het is ook een duurdere oplossing die je slim moet inzetten in een project. Met minerale steenstrips heb ik een natuursteen-achtige plint gecreëerd. Aan de achterzijde maken we dan standaard gebruik van pleisterwerk.”

Chique
“De All Electric oplossing wordt gekenmerkt door een chiquere kleurstelling. Verder is aan de achterzijde het verschil duidelijk zichtbaar. Omdat in deze variant van het 2nd skinconcept onder andere een warmtepomp wordt toegepast, is een extra technische ruimte noodzakelijk. Door een extra blokje tegen de achtergevel te plaatsen heb ik die technische ruimte tegen de achtergevel opgenomen. De balkons vallen om het blokje heen, zodat contact met de buren mogelijk blijft. Met deze oplossing is de gewenste extra ruimte gevonden, zonder in te boeten op de ruimte in de woningen. Voor de afwerking van deze technische ruimte heb ik gekozen voor afwijkend materiaal: een zinkachtige of houtachtige uitstraling. Vanuit de corporaties komt vaak de wens voor een onderhoudsvrije oplossing. Ook aan die wens voldoen we door de technische ruimte op deze wijze te ontwerpen.”

2ndskin-IMG_5607

2nd Skin

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?
contact opnemen
Social media

Volg ons op onderstaande kanalen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom 2nd skin? Laat uw gegevens achter en ontvang onze nieuwsbrief.